Wednesday, February 20, 2013

Inception.

Pernah tak kau terjaga dari mimpi masa tidur, dan mimpi tu ada banyak episod; ada gembira, ada sedih, ada mengujakan, ada menakutkan.

Dan bila kau terjaga, rasa bingung. Perasaan bercampur baur tentang mimpi tadi tapi tak ada satu episod pun yang betul-betul kau ingat atau faham.

Pernah tak?

Kadangkala aku rasa macam tu.

In fact, aku rasa aku sedang bermimpi walaupun terjaga dan mata terbuka.

Dan akan terjaga bila mata tertutup selamanya, nanti.

11 comments:

klohv said...

Pernah.Satu-satunya benda yg logik dalam mimpi tu adalah perasaan aku.

Lady In Black said...

kalo mimpi best, rasa tak nak buka mata. nak tido 2 hari 2 malam..

Anonymous said...

u worry me

-amoi

Forskning Beta said...

aku mimpi, tapi tak pernah ingat. Aku rasa lebih baik begitu. Kau pernah tengok cerita The Grey? Aku kesian gila dengan Liam Neelson (Ottway), sebab kehidupan dia reverse dari konsep mimpi.

Hidup dalam dunia yang nyata, tapi masih di bayang kisah mimpi dan pengalaman silam kehilangan orang yang paling dia sayang.

Ni surat bunuh diri dia:

"There's not a second that goes by when I'm not thinking of you in some way. I want to see your face. Feel your hands in mine. Feel you against me. But I know that will never be. You left me, and I can't get you back... I move like I imagine the damned do, cursed. I feel like it's only a matter of time... I don't know why I'm writing this, I don't know what can come of it. I know I can't get you back. I don't know why this has happened to us. I feel like it's me. Bad luck. Poison. I've stopped doing this world any real good."

......tapi dia masih tak mati pada malam dia letak senapang dalam mulut.

Naik kapal terbang dan terhempas, tapi masih belum mati. Malah masih mampu lead group survival dari di makan serigala. Seorang, seorang kawan dia mati.

Sampai satu part, aku rasa dia hampir pasrah, tapi di saat dia bertarung dengan serigala alpha, dia sempat bercakap dengan Tuhan.

"Do something. Do something. You phony prick fraudulent motherfucker. Do something! Come on! Prove it! Fuck faith! Earn it! Show me something real! I need it now. Not later. Now! Show me and I'll believe in you until the day I die. I swear. I'm calling on you. I'm calling on you! Fuck it. I'll do it myself."

Lebih baik aku mimpi tanpa ingat, dan hidup di alam realiti tanpa igauan mimpi.

Dammit said...

Klohv,
Kalau prasaan tu best, takpe. Yang tak best kalau prasaan tu sebaliknya.

Lady in black,
Tapi tu mimpi jee, kalau realiti lagi best!

Amoi,
Who are you?

FB,
Panjangnyaaa komen! Kau patut blog psl tu sbb baca summary pun dah best. Cuma dah tak feel la nak tgk sbb kau dah cerita semua. Haha

Anoneemus™ said...

Selalu gak camtu. Tp literally for me, 2012 adalah hanyalah mimpi. Hampir setahun aku tak sedar apa-apa. Tp macam-macam berlaku. ada happy, ada sedih etc.

btw, tadi aku mimpi dalam layers lagi. Pening.

Dammit said...

Anoneemus,
Kalau mimpi layers mcm kek layers takpe jugak. 2013 tahun utk bangkit, kan? :)

Anoneemus™ said...

Yes.We survived 2012.Jom kita bangkit sama-sama tahun ni. Ayuh! Let's support each other, brother!

bawangmerah said...

yup, penah.
and pagi-pagi lagi dah rasa sakit kepala sebab forcing myself to remember it back (dan selalunya, cubaan itu gagal. isk) end up, my mood boleh terjejas. tak suka sungguh kalau jadik macam tu :(

Dammit said...

bawangmerah,
Kan? ada mimpi yang ganggu kita sampai alam realiti. Pernah tengok Nightmare on Elm street? (tiba-tiba)

bawangmerah said...

er...tak pernah hahaha