Tuesday, July 31, 2012

Estetik










4 tahun aku memblog, dan selama itu, ada 594 posts, 8347 comments, 72733 pageviews. Tak banyak pun, tapi cukup untuk buat aku rasa 'super something'.

Sebab di sebalik statistik dan tulisan tak seberapa ni, banyak perkara dah berlaku kepada aku. 

Aku dapat kenal dan jumpa dengan ramai orang dari pelbagai latar belakang kehidupan. Dari pemuzik, fotografer hingga ke cabincrew. Dari Kuala Lumpur hingga ke Brunei. 

Aku belajar banyak dari mereka. Dari kamu semua.

Aku juga banyak belajar dari blogger lain di blogosfera aku. AKAB, Magenta, Sarah, Melayu Minimalis, Lucius Maximus, Lidah, NeemMs.Weed, Afiq Deen, Irondanwine, Antitoksin, John Hafiz dan beberapa yang lain. Hampir kesemuanya dah tak aktif atau dah delete blog.

Rindu.

***

Sebelum ni ada beberapa orang pernah tanya kepada aku, 'Sampai bila nak memblog?'. 'Sampai tepu,' aku kata.

Ya, tepu. Sekarang aku rasa dah tepu. Nilai estetika yang aku rasa sepanjang memblog dulu dah hilang. Tak sama dan tak mungkin akan sama.

Jadi, setelah berfikir panjang, aku pilih untuk simpan dan delete kesemua post dalam blog ni. Maaf, kalau ada yang tak setuju. Aku tahu kamu semua sebahagian dari blog ni.

Oh, aku tak delete blog ni. Aku akan post semula tulisan-tulisan lama aku termasuk yang aku tak pernah publish di sini. 

Selamat beramal :)

15 comments:

Yayahoo said...

Yelah. Nak buat mcm mana kan? Takpelah. Takpelah.

Moga kau jumpa 'sesuatu' lepas dah tak blogging ni.

HEHE *peace*

naqibmiller said...

me too.

selamat berpuase..

Anonymous said...

seteres

Ainul Fatehah Zainuddin. said...

Tsk.

penulis.sahaja. said...

boooooo.
aku pernah rasa mcm kau. tp aku berjaya tak delete post. sbb aku rasa one day semua ni akan jadi kenangan. bila baca entries, comments y ada pada entries tu, kau akan rasa why would i do that on that time? bodoh? awesome? gelak and learn something.

looking foward utk lepak dgn kau lagi. haritu sekali lalu je. haha.

Dammit said...

Yayahoo,
Moga kita semua jumpa sesuatu :)

naqibmiller,
Selamat, dude.

Anonymous,
Macam kenal.

Ainul Fatehah,
Ala chill! :)

Penulis.sahaja,
Memang kenangan, sebab tu aku simpan. Aku prefer untuk kata, 'Aku berjaya delete post'. Sebab aku dah cuba tak delete, tapi aku rasa makin tak bermaya. Lepak? hari tu jumpa 1-2 minit je weh. booo balik! haha

satsuma said...

rasa :(

Anonymous said...

Oh life at its time.

AISA said...

Jujurnya aku tak baca pun post lama kau. Jadi, sekarang ni i'm looking forward the best post yang pernah dihasilkan oleh kau.

Haha.

Aku ada idea. Nanti aku inbox fb kau kalau ingat. :)

dal said...

wo speechless. sebab dah lama tak datang singgah haha

selamat berpuasa

Dammit said...

satsuma,
Jangan sedih, post hilang tapi blog tetap ada.

Anonymous,
Maksudnya?

AISA,
Haha, memang tu motif aku. Aku sayang post lama, tapi kalau boleh aku nak share sebab aku yakin tak ramai akan bukak n baca semua (termasuk aku) ok sure! :)

dal,
Haha selamat jgk!

shamel said...

oh nice. nampak bersih. starting anew. good luck.

tolaughoftenandmuch said...

a gutsy thing to do but fresh and inspiring. good luck human!

Kuey san said...

Gediks laahhh. apasal nak delete pulok! Bior aje. Nnt terpadam ler komen2 koi yang indan nian bahasanya itu :0

Dammit said...

sshamel,
thanks a lot! aku mmg sukakan minimalism :)

tolaughoftenandmuch,
Thank you neighbour! :)

Kuey-san,
Haaa sape suruh dah lama tak tinggalkan komen? :p jangan risau, semua yang indah tu masih tersimpan :)